Dagbog

Mandag den 5. april
I dag gik Saga i fødsel lige på terminsdatoen.
Hun var blevet røntgenfotograferet, hvor man havde set fire hvalpe, måske lå der en femte og gemte sig, vi kunne antyde en femte rygrad men ikke noget hoved, så måske var det bare skygge af noget andet.

Her er fødelsforløbet:

Kl 14.09: en meget lille og tør tricolour hvalp fødes, der er ingen fostervand og ikke rigtig nogen moderkage, jeg når ikke at se kønnet før Saga sluger den.

Kl 16.10: endnu en død tricolour fødes, en han der vejer 140 g, han er hel men det ses tydeligt at han er død ved fødslen, han er bleg, fuldstændig slatten og lidt underlig at se på.

Kl 16.39: der fødes en livlig zobel/hvid dreng på 214 g

Kl 17.39: der fødes en livlig tricolour dreng på 280 g

Kl 19: der fødes endnu en meget lille og ikke helt udviklet tricolour pige, hun er højrød og har været død et stykke tid, hun vejer 100 g.

Det er jo meget trist at stå med tre døde hvalpe, men alle tre havde været døde et stykke tid, så der var intet at stille op med dem, vi endte med at blive meget taknemmelige over, at der i det mindste var to sunde og livskraftige hanner.

Saga er en sød og omsorgsfuld mor, de to prinser kom hurtig til mælkebaren og suttede flot lige fra starten.

Tirsdag den 6. april
Alt ånder fred og idyl, drengene og Saga har det godt.

Vægt zobel/hvid: 214 g
Vægt tricolour: 281 g

Onsdag den 7. april
Stadig ro i hvalpekassen, de små har fået lidt modermælkserstatning, da Saga er langsom til at lægge mælk ned.

Vægt zobel/hvid: 239 g
Vægt tricolour : 305 g

Torsdag den 8. april
Det går stille og roligt, både hvalpe og mor har det godt. Saga viger ikke fra de små, kommer kun lige ud og går småture for at besørge, hun vil meget hurtig ind igen.
Hvalpene skubber sig rundt og er hurtige nu, de finder hurtigt patterne og sutter super godt. De tager på som forventet, selvom Sagas patter ikke syner meget, så er der mælk, for de er tilfredse og er i trivsel.
Jeg bliver nogen gange usikker på, om de får nok, så i dag har jeg tilbudt dem modermælkserstatning 2 gange, men det er bestemt ikke noget de vil have, de gør vældig modstand.

Vægt zobel/hvid: 262 g
Vægt tricolour: 365 g
.... svarende til at de nu begge 3 døgn gamle har taget ca 30 % på siden fødslen, det er lige efter planen. Som tommelfinger regel siger man, at hvalpene må tabe 10 % det første døgn, herefter skal de tage 5-10 % på hvert døgn, og de skal have fordoblet deres fødselsvægt efter omkring 10 dage.

Fredag den 9. april
Jeg har fødselsdag, men pga de nyfødte hvalpe og corona er der ikke lagt op til det helt store.

Dog melder to af mine sønner, Jonas og Kristoffer, deres ankomst sammen med den enes nye kæreste, som hundene aldrig har mødt.
Mødet gik godt, Saga tog det roligt, alle måtte kigge på hvalpene uden at hun stressede over det.
Mælken løber nu godt, alt er vel.

Vægt zobel/hvid: 285 g
Vægt tricolour: 400 g

Lørdag den 10 april
Der er meget roligt i hvalpekassen, hvalpene er tilfredse, får det mad de skal have, Saga slapper mere af, jeg tror hun er ovre efterveerne, der prægede de første dage, hvor hun pustede noget, især når hvalpene spiste. Når hvalpene sutter dannes et hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen, det er rigtig smart, men det gør ondt - det ved alle kvinder der har født - deraf navnet efterVEER.

Vægt zobel/hvid: 307 g
Vægt tricolour: 460 g

Zobelhannen følger sådan set de normale forventninger omkring vægtøgning på 5-10% dagligt, hvor imod tricolourhannen sprænger alle rammer og tager 15-17 % på dagligt. 
På sigt udligner det sig, det er ikke til at sige, hvem der bliver størst af de to som voksne.
Når jeg sammenligner med Assie fra vores D-kuld, som var ud af et kuld på 7 hvalpe, så kan jeg se, at disse to drenge fra F-kuldet tager noget mere på end han gjorde, og Assie er endt ud med at være blevet en rigtig stor og flot hanhund.
Assie blev født med en fødselsvægt på 194 g og vejede på dag 6, som F-kulder er i dag, kun 238 g, det var en vægtøgning på 22 %, den zoble han har indtil nu taget 43 % på og tricolourhannen har taget 64 % på - så der er vist ingen grund til bekymring her.

Søndag den 11. april
Der er ikke så meget nyt at fortælle, hvalpene skubber sig mere og mere væk, når de har drukket mælk, og kan nogen lange ligge langt væk fra mor. Det går hurtigt nu med at komme rundt i hvalpekassen, de kan jo stadig ikke gå, de møffer sig rundt og kalder, når de ikke kan finde deres mor igen. De er både blinde og døve, øjnene og ørerne er helt lukkede og åbner sig først, når hvalpene er omkring 2 uger gamle.

Vægt zobel/hvid: 348 g
Vægt tricolour: 510 g

Mandag den 12. april
I dag for en uge siden begyndte Saga at få veer, på denne tid meget roligt, hun har aldrig været voldsomt plaget af smerter, men hun har været tiltagende urolig, de var hun også sidste mandag.
Vildt at hvalpene allerede er en uge gamle nu, sørgeligt at der var tre døde inde i livmoderen, men skønt og dejligt, at vi har fået to så livskraftige og smukke hanhvalpe - jeg er dybt taknemmelig.
Efter fødslen har alt været så nemt og ligetil - Saga passer hvalpene så fint, har den største tålmodighed, nusser om dem hele tiden.
Hvalpene kravler længere væk nu efter måltiderne, får det hurtigt for varmt selvom varmelampen blev fjernet for et par dage siden.
De kan godt ligge helt alene nu og sove, uden at være viklet ind i hinanden, dette både fordi de er trygge, men ogå fordi de holder varmen selv nu. Når de skal finde tilbage til mor, så bruger de andre sanser end syn- og høresansen, for de sanser har de ikke endnu, men de kan lugte hende og mærke varmen fra hende, så de finder hen til mælkebaren og forsyner sig.

De tager rigtig fint på, tricolourhannen har i dag mere end fordoblet hans fødselsvægt, noget man først forventer efter 10 døgn, zobelhannen følger godt med, han har taget 85 % på af sin fødselsvægt, meget mere end hvalpene fra de to forrige kuld havde opnået, men de var så også 7 hvalpe i hvert kuld til at deles om forsyningerne.

Vægt zobel/hvid: 400 g
Vægt tricolour: 580 g

Tirsdag den 13. april
Intet nyt fra hvalpegården, de små stortrives, spiser og sover.
I går havde tricolour drengen fordoblet sin vægt allerede efter en uge, i dag på ottende dag har zobel drengen fordoblet sin vægt, så det er så super fint, man forventer faktisk først en fordobling efter 10 dage.
Saga vil stadig nødig forlade de små, hun er kortvarigt ude og strække benene. Tre gange dagligt kommer hun ud på en gåtur på ½ time sammen med de andre to hunde, men hun trækker for at komme hurtigt hjem igen.
Så korte ture kan gamle Alba godt nøjes med, men det er for lidt for Eya, så hende og jeg går næsten hver dag en lang tur sammen, i går fik vi langs kysten fra Hou til Saksild Strand og tilbage igen, en tur på 13 km. så langt når vi ikke at gå hver dag, men en time til halvanden kan også gøre det.
Nu er min barselsorlov slut, i aften skal jeg på arbejde, og jeg har fået det tilrettelagt sådan, at jeg kun har aftenvagter indtil hvalpene flytter hjemmefra.

Vægt zobel/hvid: 445 g
Vægt tricolour: 645 g

Torsdag den 15. april
Der er meget roligt i hvalpekassen, også mere roligt end der har været ved de andre kuld. De to drenge spiser og sover og der er forsyninger nok.
Mor Saga er stadig meget omsorgsfuld, og hun er endnu ikke parat til, at Eya skal blande sig i yngelplejen, Eya får et stirrende blik, hvis hun kommer for tæt på.
Hvalpene tager fint på, på nuværende tidspunkt ligger de noget over den vægt hvalpene har haft i de sidste to kuld, men igen - de er også kun to.
I dag er de fulde 10 døgn og skulle her have fordoblet fødselsvlgten, de her to basser er langt over en fordobling!

Vi sidder meget med hvalpene nede i hvapekassen, de vil endnu helst være ved mor, men de kan også godt finde ro i favnen på os, hvis de er mætte - intet er bedre end at sidde og nusse omkring sådanne små hvalpe.

Vægt zobel/hvid: 510 g
Vægt tricolour 770 g

Fredag den 16. april
Vægt zobel/hvid: 565 g
Vægt tricolour: 840 g

Lørdag den 17. april
Vægt zobel/hvid: 640 g
Vægt tricolour: 930 g

Søndag den 18. april
Vi ser nu at hvalpene kommer mere og mere op på alle fire og går rundt. De er vakkelvorne og tilter nemt, men de er i gang med gå-træningen nu, jeg skal se, om jeg kan få det filmet.
Stadig går det meste af tiden ud på at spise og sove, og de tager jo vildt meget på de to, der er forsyninger nok.

Vægt zobel/hvid: 670 g
Vægt tricolour: 1000 g

.... så de har begge to på under to uger tredoblet deres vægt - sikke nogle drengebasser!